Site Rengi

Woodmach

Gelecek, Makinelerin Birbiriyle İletişim Kurabildiği Akıllı Fabrikalarda Yaşanacak

Ekonomi ve rekabetin çok hızlı değiştiği bir dünyada KOBİ’lerin yeni üretim biçimlerine adapte olarak ayakta kalabilmesi için dijitalleşme sürecini acilen başlatmaları zorunluluk haline geldi. Bu çerçevede Endüstri 4.0, yapay zeka, nesnelerin interneti ve akıllı fabrika gibi kavramlar Türk sanayisini ve özellikle de KOBİ’leri çok yakından ilgilendiriyor. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Dijital Türkiye Yol Haritası Raporu’na göre KOBİ’ler, Türkiye’deki istihdamın yarısını ve toplam girişimlerin yüzde 99’unu oluşturuyor. Raporda Türkiye ekonomisinin itici gücü olan KOBİ’lerin gelecekte daha da önem kazanarak küçük, verimli ve dinamik üretim merkezlerine dönüştürülmesinin yoğun rekabet ortamında ülkemiz için olumlu sonuçlar yaratacağına dikkat çekiliyor.

Küresel salgınlarda kesintisiz üretim için dijitalleşme şart

Büyük işletmelerin Endüstri 4.0’a adaptasyonu konusunda planlanan çalışmalara KOBİ’lerin de eklenmesi gerektiği belirtilen raporda ekonominin ve rekabetin çok hızlı değiştiği yeni dünya düzeninde KOBİ’lerin rekabet edebilmesi için dijitalleşme sürecini bir an önce başlatmaları zorunluluk haline geldiği ifade ediliyor. KOBİ’lerin zaman kaybetmeden üretim süreçlerinde esnek ve akıllı fabrika sistemlerini kurmaları, seri üretim yerine tüketicilerin kişiselleştirilmiş üretim taleplerine cevap verecek şekilde stratejilerini oluşturmaları gerektiğine dikkat çekiliyor ve şunlar ifade ediliyor :

Dijitalleşmenin KOBİ’ler için en büyük avantajı dünya ekonomisine giriş yapma imkanı tanıması. Ek olarak, üretimde düşük maliyet, zaman tasarrufu ve verimlilik artışı gibi pek çok artısı da bulunuyor. Dijital ve akıllı fabrikalar haberleşme sistemleri sayesinde küresel salgınlar ya da farklı nedenlerle tesise uzaktan erişim sağlamanın zorunlu olduğu durumlarda da üretimin kesintisiz devamına imkan tanıyor.

Gelecek, makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda yaşanacak 

KOBİ’lerin dijital ve akıllı fabrikalara dönüşmesi yolculuğunda endüstriyel haberleşme teknolojileri devreye giriyor. Endüstri 4.0’ın gereklerini hayata geçirmek için fabrikalarda robotlar dahil tüm makine ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı ve kesintisiz bir şekilde haberleşmesinin gerektiğinin belirtildiği raporda, yeni endüstri evresinde bilgiye, birden çok cihaz tarafından ve birden çok noktadan gerçek zamanlı olarak ulaşılmasının önem kazandığı da vurgulanmış. Makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesi gerektiğinin altının çizildiği rapor, bu sürecin başarısında haberleşme teknolojilerinin bant genişliğinin büyük önem taşıdığına da yer verilmiş. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ