Site Rengi

19.04.2024 - Mobilya Üretiminde İnovasyon ve Akıllı Üretim Sistemleri Zirvesi
Woodmach

Pandemi, KOBİ’lerin Dijitalleşme Yolculuğunu Hızlandırıyor

Boğaziçi Üniversitesi tarafından İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (İDOSB) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ortaklığıyla geliştirilen Türkiye’de Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı (D3A) 2019-2020 Sonuç Raporu açıklandı.

“Covid-19 sonrasında küresel değer zincirinde Türkiye’yi yeni roller bekliyor”

Proje sonuç raporunun açıklanması amacıyla gerçekleştirilen online toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “COVID-19 dijital dönüşümün ve özyeterliliğin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere, Covid-19 sonrasında küresel değer zincirinde Türkiye’yi yeni roller bekliyor. O nedenle özyeterlilik gereklerini yerine getirerek dijital dönüşümde doğru adımlarla zaman kaybetmeden ilerlemek gerek. Bu amaçla dijital dönüşüm destek programı hazırlıklarımız devam ediyor. Teşvik sistemi Türkiye’ye uygun dijital dönüşüm değerlendirme araçları ile entegre edilecek.

Türkiye’nin rekabetçiliğini temsil eden kesimlerin detaylı olarak incelenmesini hedefliyoruz. Bu amaçla, Boğaziçi Üniversitesi’nin geliştirdiği Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı’nı KOBİ’lerin dijital dönüşümünü, sektörel ve yapısal farklılıkları değerlendirmek için kullanmak istiyoruz. Dünyadaki örnekleri de inceledik, Türkiye’nin dijital dönüşümünde yerli ve özgün kaynaklarla geliştirilecek araç ve ürünlerle daha hızlı ilerleyeceğimize inanıyoruz. 

“KOBİ ölçeğinde bir dijital dönüşüm değerlendirme aracı ortaya çıktı”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan da, “Bu çalışmada geliştirilen endeksleme yöntemi ile patente başvurulmuş ve KOBİ ölçeğinde uygulamaya uygun bir dijital dönüşüm değerlendirme aracı ortaya çıkmıştır. D3A adını verdiğimiz bu aracın, Türkiye KOBİ’lerinin dijital dönüşümü için faydalı bir araç olmasını diliyoruz” diye konuştu.

Dijital teknolojiler uzun zamandır hazırdı ama pandemi bu süreci hızlandırdı

Boğaziçi Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu Başkanı Prof. Dr. Lale Akarun ise projenin 2019-2020 sonuçlarını açıkladığı konuşmasında, endekse ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Dijital dönüşüm, sanayide verimliliği arttırarak uluslararası seviyede rekabetçiliği sağlamanın yanı sıra yüksek katma değerli hizmet ve ürünler üretmenin de anahtarı. Bunun önemi pandemi döneminde daha da arttı.

İleride 2020 dijital dönüşümün ivme kazandığı bir yıl olarak hatırlanacak. Dijital teknolojiler uzun zamandır hazır ama hayatımıza girmesi için insan davranışının değişmesi gerekiyordu.  Pandemi burada hızlandırıcı bir etki yarattı. Günlük hayatımızda sağlık tehdidi söz konusu olduğunda e-ticareti, internet gazeteciliğini, uzaktan eğitimi nasıl hızla benimsediğimizi gördük. Bununla birlikte üretim sektöründe de büyük değişiklikler yaşanıyor ve yaşanacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ