Site Rengi

06.09.2024 - Mobilya Üretiminde İnovasyon ve Akıllı Üretim Sistemleri Zirvesi
Woodmach

“Muhasebelerini Dijitalleştirmeyen Şirketleri Cezalar Bekliyor”

Temmuz ayı itibarıyla cirosu 5 milyon lirayı aşan şirketlerin e-faturaya geçmesinin zorunlu olmasıyla birlikte, yaklaşık 450 bin şirket ve serbest meslek mensubunun E-Faturaya geçmesi bekleniyor.

CEZA, HER BİR BELGE İÇİN 350 TL’DEN AŞAĞI OLMAYACAK

Bu güne kadar e-faturaya geçiş yapan şirket sayısı 296 bin 471 iken, bu gelişmenin ardından yaklaşık 450 bin şirket ve serbest meslek mensubu daha e-Faturaya geçecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’na kayıt yaptırmayanlar ise cezai müeyyideye tabi tutulacak.

Yapılan açıklamaya göre söz konusu özel usulsüzlük cezası, Elektronik Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına tanınan süre içinde geçmeyen mükellefler ile e-Serbest Meslek Makbuzunu düzenlemeyen ve almayanlara uygulanacak ve her bir belge için 350 TL’den aşağı olmamak üzere eksik meblağın veya meblağ farkının yüzde 10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilebilecek. 

ŞİRKETLERİ ÖN MUHASEBE KURTARACAK

e-Dönüşüm kapsamında şirketler için en önemli dijital araçlardan biri ön muhasebe programları olup, bunlar istenilen yerden müşteriye fatura gönderme ve ulaşıp ulaşmadığın online olarak takip edebilme imkanı sağlıyor. 

Ayrıca mutabakat sürecinde hata oranı sıfıra iniyor. Kağıt fatura koçanını basma, saklama, fiziki olarak gönderme ve arşivleme gibi eski düzenin getirdiği tüm maliyetler yok oluyor. Aynı zamanda, faturaların teslim edilmesi, müşterinin yollanan faturaları görüp ödeme planına alması gibi işlemler için fiziksel bir mekâna bağımlılık da ortadan kalkıyor. 

Fatura müşteriye online olarak ulaşıyor. Bu sebeple faturaların maliyeti 5-10 kuruştan aşağı düşüyor. Zira bir fatura göndermenin kargo ücretiyle maliyeti 10-12 TL’yi buluyordu. Artık hem tahsilat süreci hızlanıyor hem de geleneksel operasyonlardan ve zamandan tasarruf edilerek maliyet avantajı sağlanıyor, verimlilik artıyor.

DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ SALGINLA BİRLİKTE DAHA İYİ ANLAŞILDI

Öte yandan yaşanan küresel salgındijital dönüşüm süreçlerini hızlandırdı. Dijital dönüşümünü tamamlamış firmalar salgın sürecini daha kolay atlatma eğilimi gösterdi. Ayrıca iş süreçlerini dijitalleştirmiş olan markalar, hızlıca ofislerini evlerine taşıyarak, işlerini aksatmadan müşterilerine kesintisiz hizmet vermeye ve faturalarını kesmeye devam etti. Böylece dijitalleşme bir anlamda geleceğin iş dinamiklerine dair bir kılavuz oluşturmuş oldu.

KOBİ’ler, geçiş dönemlerinde bir adaptasyon süreci yaşasa bile, ön muhasebe işlemlerin ne kadar kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştiğini görmeleriyle birlikte bu dönemi bir an önce atlatacaklardır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ