Site Rengi

25.04.2024 - Mobilya Üretiminde İnovasyon ve Akıllı Üretim Sistemleri Zirvesi
Woodmach

Yatırım Teşvik Kararları, İstanbul’da da Teknolojiye Bağlandı

Yatırım Teşvik Mevzuatında Değişiklik Yapılarak hem bölgelerde hem kriterlerde kapsam genişlemesine gidildi. Bu çerçevede, OECD sınıflamasına göre, imalat sanayiinden “orta-yüksek teknoloji” olarak tanımlanan 6 sektöre yönelik olarak daha önce çeşitli kısıtlamalar bulunan İstanbul kenti de teşvik kapsamına alındı.

MAKİNE, ELEKTRİKLİ MAKİNE VE CİHAZ, KİMYA VE OTOMOTİV SEKTÖRLERİ DE DAHİL

Uzmanlar, makine, elektrikli makine ve cihaz, kimya, otomotiv ve otomotiv yan sanayi gibi önemli sektörlere yönelik yatırımların İstanbul için kısıtlamasının azaltılmasını önemli gördüğünü vurgulayarak, değişikliklere dikkat çekiyorlar.

Yatırım teşvik kararında yapılan değişikliklerde, ilçe bazında düzenlemelerin yanında önemli bir değişiklik de İstanbul için yapıldı. Birinci bölgede yer alan İstanbul’da yatırım teşviklerinde çeşitli kısıtlar bulunuyordu. Son yapılan değişiklikle, OECD sınıflamasına göre orta-yüksek teknolojili bazı sektörler İstanbul için teşvik kapsamına alındı. İlgili karar 21 Ağustos günü Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

KOMPLE YENİ YATIRIM OLMAMA ŞARTI

Buna göre, 5 milyon TL’den az olmayan ve komple yeni yatırım olmamak ve organize sanayi bölgeleri veya endüstri bölgelerine yapılmak şartıyla, 24 kodlu kimya sektörü (2423 hariç), 29 kodlu başka yerde sınıflanmayan makine ve teçhizatı, 31 kodlu başka yerde sınıflanmayan elektrikli makine ve teçhizatı, 34 kodlu motorlu kara taşıtları imalatı, 352 kodlu demiryolu ve tramvay lokomotif ve vagonları, 359 kodlu başka yerde sınıflanmayan ulaşım araçları imalatı sektörleri İstanbul için teşvik kapsamına alındı. 

Bu imalat kollarına İstanbul için birinci bölge teşvikinden yararlanabilme imkanı sağlandı. Kararda, “komple yeni yatırım olmama şartı” getirilmesi de dikkat çekti. Böylece kurulmuş olan tesislerin kapasitelerinin ya da niteliklerinin artırılmasına sıcak bakıldığı ancak komple yeni yatırımların başka bölgelerde olmasının istendiği işareti verildi.

“ORTA – YÜKSEK” TANIMA GİREN 6 SEKTÖR KAPSAMA ALINDI

Kararda kapsam değişiklikleri ve ilçe bazında teşvik uygulamasının ilk aşaması olarak sayılabilecek, bulundukları ilin bir alt grubundaki teşviki, OSB içinde yapılması halinde iki alt teşvikini alabilecek düzenleme dikkat çekmişti. Genel olarak teşvik sisteminde mevcut yapıdan gerileme ya da azalmaya yol açacak bir hüküm bulunmuyor.

Kararda, İstanbul detayı da önemli değişikliklerden biri oldu. OECD sınıflamasına göre orta yüksek olarak sınıflanan imalat sanayiinden 6 adet imalat sanayii sektörü İstanbul için teşvik kapsamına alındı. Teşvik grubu olarak ise 1. bölge teşvikleri uygulanması hükme bağlandı. Ancak bu sektörde komple yeni yatırımın teşvik edilmeyeceği hükmü getirildi. Yatırımların ise bir OSB veya endüstri bölgesinde olması ve 5 milyon TL üzerinde bulunması şartı konuldu.

YAZILIM VE BİLİŞİM TEŞVİKLERİ

Kararla getirilen diğer düzenlemeler arasında yazılım ve bilişim ürünleri teşvikinin kapsama alınması oldu. Ancak burada da yatırım yeri şartı gerçekleştirilerek İhtisas Serbest Bölgelerinde yapılması şartı arandı. Mevcut yazılım yatırımlarının önemli bir kısmı teknokentler de bulunuyor. Yatırımların bina-inşaat harcamalarının KDV iadesi tarih aralığına 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2021 tarihleri de eklendi. Yine bölgesel ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında üretime yönelik 15 puanlık ilave yatırıma katkı oranı için ise 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2022 tarihleri eklendi.” 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ