Site Rengi

27.03.2024 - Mobilya Üretiminde İnovasyon ve Akıllı Üretim Sistemleri Zirvesi
Woodmach

Dijitalleşme, Sektörlerin de Mesleklerin de Geleceğini Belirliyor

Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı firmalarından McKinsey & Company, yeni yayınladığı raporda çeşitli sektörlerde hangi faaliyetlerin ne oranda makineleşebileceğini ortaya koydu. 

Makineler yüzyıllardır insanların istihdam ve iş geleceği konusunda belirleyici bir rol oynuyor. Geçen on yılda insanların yaptığı yüzlerce iş, çok daha az maliyet ve hata ile onlar tarafından yapılabiliyor. Üstelik makineler bırakın sahneden çekilmeyi, dijitalleşme ve yeni bilişim teknolojileri sayesinde her geçen gün sektörlerdeki payını arttırıyor. 

ÜRETİM VE PERAKENDECİLİĞİN POTANSİYELİ YÜKSEK

Söz konusu raporda 19 sektörde 7 iş faaliyetinin ne oranda teknik olarak makineleşme potansiyeline sahip olduğu ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun verilerinden yola çıkılarak derlendi. Raporda üretim ve perakendecilik sektörlerinin makineleşmede en yüksek potansiyele sahip olduğu da vurgulandı. Sağlık ile eğitim ise otomasyon açısından en zayıf sektörler. 

GELECEĞİN MESLEKLERİ TEKNOLOJİDE SAKLI

İş ve yaşam koşullarımızdaki tüm değişimi şekillendirecek teknolojik belirleyiciler arasında büyük veri, bulut bilişimi, nesnelerin interneti (IoT) 3 boyutlu baskı, sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, giyilebilir teknoloji, hologram teknolojisi, insansız araçlar, kısa kod uygulamaları geliyor.

YAPAY ZEKA ÇAĞINA GİRİYORUZ

Şu an mobilizasyon ve dijitalleşme çağı içinde olan teknoloji, kısa bir zaman içerisinde robot, yapay zeka ve yenilenebilir enerji çağlarına geçmiş olacak. Bugün var olan mesleklerin bazıları tamamen yok olacak, kalanların hepsi çok önemli değişiklikler geçirecek. 

DİJİTAL OLAN HER ŞEY KAZANDIRACAK

Bu gelişmeler çerçevesinde internet trafiğinin yüzde 90’ı video olacağı için videolaştırma alanıyla ilgili tüm işler çok önem kazanacak. Bu da bu iş alanını büyütecek. Sosyal medya, dijital pazarlama, dijital reklamcılık, dijital iletişim kısacası dijital olan her şey kazandıracak.

MÜHENDİSLİK YENİDEN YÜKSELİŞTE

Gelecekte de ana disiplinler ve temel mühendislik bilimlerinn her zaman revaçta olacağı söylenebilir. Örneğin mühendislik gelecekte de önemini koruyacak. Bununla birlikte özellikle uçak, uzay, genetik, biyokimya, nano teknoloji, robot, çevre, doğa, iklim, materyal, hologram ile ilgili mühendislikler ön plana çıkacak. Yakın gelecekte teknoloji ile iç içe geçmiş yeni nesil hukukçular, denetçiler olacak, analistlik, görsel-metinsel editörlük, kurguculuk, küratörlük de yıldızı parlayacak işler arasında.

ROBOT PATRONLAR DÖNEMİ BAŞLAYACAK

Üretim ve ticaret dünyası RoboBoss’lar (Robot Patronlar) ile tanışacak. İnsanlar robotlarla çalışmaya, yaşamaya alışacak. Robot-insan karmasının yapacağı iş süreç ve modellerinin tasarımcıları, koordinatörleri epey revaçta olacak.  Giyilebilir teknolojiler nedeniyle tekstil, moda, deterjan, perakende, pazarlama, satış ve kimyasallarla ilgili sektörlerde çalışanlar, nano, genetik, kimya, biyoloji gibi teknolojilerden çok iyi anlayan bambaşka tasarımcılara, mühendislere dönüşecek.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ