Site Rengi

23.04.2024 - Mobilya Üretiminde İnovasyon ve Akıllı Üretim Sistemleri Zirvesi
Woodmach

KARABUDAK MAKİNE: Üretimde Endüstri 4.0 Teknolojisi

BILIŞIM ve otomasyon dünyasında yaşanan gelişmeler üretim süreçlerini de yoğun bir şekilde etkilemiş ve dönüşümü orunlu hale getirmiştir.

Bu dönüşüm süreci dünya genelinde Endüstri 4.0 olarak tanımlanmaktadır. Endüstri 4.0 prensiplerindeki nihai amaç, tedarikçiden son kullanıcıya varan zincirin tüm parçalarının tamamen birbirine entegre edilmesi, bütün verilere gerçek zamanlı olarak ulaşabilmek, bu veriler sayesinde kaynakların verimli kullanılması ve optimum katma değerin elde edilmesidir. Karabudak Makine olarak bu amaca ulaşmak için biz de kollarımızı sıvadık ve makinelerimizin inovatif olması için geliştirdiğimiz yeni teknolojilerimiz ile önemli bir yol kat ettik.

ENDÜSTRİ 4.0 KAPSAMINDA KAMA IoT

KAMA-IoT projemiz kapsamında makineye ait tüm verilere gerçek zamanlı olarak ulaşabilmek adına ürettiğimiz yazılım ile tüm makinelerimiz artık birer akıllı ahşap işleme makinesi oldular. Makine sahibi fabrikasında bulunmadığında zamanlarda her an fabrikadaymış gibi Üretim aşamalarını makinelerinin anlık durumunu kısacası makinelerinde yapılan bütün işlemleri rahatlıkla takip edebilmektedir.

Kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimiz özel yazılımlar sayesinde makine üzerinde oluşan tüm datalar anlık olarak bulutta barındırdığımız sunucularımıza gönderildikten sonra anlaşılabilir hale getirilerek kullanıcılara web portalımız üzerinden makine kullanıcılarına sunulmaktadır. Bu portal üzerinden; Makine hangi saatler arasında, hangi operatör tarafından, hangi parametrelerle ne kadar üretim hacmiyle çalışmış ve bu çalışma esnasında ne tür alarmlar oluşmuş gibi birçok bilgi bu hizmetimiz kapsamında kullanıcıların kolaylıkla erişebileceği şekilde tasarladığımız arayüz ile sunulmaktadır. Müşterilerimiz bu verileri anlık olarak takip edebildiği gibi geçmişe yönelik istediği filtrelemelerle kendine özel raporlar oluşturabilmektedir.

Buradaki en önemli noktalardan birisi de bu topladığımız veriler ışığında görüntü analizi yaparak müşterilerimizin karşılaşabileceği problemleri önceden tahmin edip tedbir almalarını sağlayacak öneri mekanizmasının yer almasıdır. Bu mekanizma vasıtasıyla arıza teşhisi kolaylaşırken makine hakkında daha detaylı ve etkin teknik destek hizmeti verebilmekteyiz.

Ayrıca müşterilerimiz mevcut kullanmakta oldukları KAMA Makinelerini ya da kullanmayı planladıkları ERP/MRP sistemimize kolaylıkla entegre edebilmektedir.

Endüstri 4.0’ın yapı taşlarından olan Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) konusunda çözüm ortaklarımızdan olan V-Sight ile koordineli çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bu kapsamda Amerika’dan Kazakistan’a bütün müşterilerimize uzaktan teknik destek sağlarken akıllı gözlük teknolojileri sayesinde onların gördüğünü görebiliyor ve canlı olarak görüntü üzerinde çizimler, animasyonlar göstererek probleme çok kısa sürede müdahale edebiliyoruz. V-Sight ile entegre çalışma yeteneği ile birlikte portalımız üzerinde müşterilerimiz makinelerine verilen teknik destek kayıtlarına ve görüntü içeriklerine ulaşabiliyoruz. Geliştirdiğimiz KAMA-IoT platformu ile aslında Ağaç İşleme Makineleri Sektöründe Endüstri 4.0 geçişinin ilk ve en önemli aşamasını tamamlamış oluyoruz.

ENDÜSTRİ 4.0 KAPSAMINDA KAMA MES Karabudak Makine olarak hedefimiz ise bir zamanlar hayal olan ama Endüstri 4.0 sayesinde gerçekleştirilebilir hale gelen “Karanlık Fabrika” teorisinin uygulanmasıdır. Bu doğrultuda attığımız ilk adım ise RFID teknolojisini esas alarak yapılandırdığımız KAMA-MES Platformudur.

Platformu oluşturan birisi öz kaynaklarımızla geliştirdiğimiz KAMA-MES Yazılımı diğeri ise RFID okuyucu-etiket sistemleri. Halihazırda kullanılan üretim takip yazılımlarında barkod okuyucu ve etiketler kullanılmaktadır. Ancak barkod etiketlerinin okuyucuya görünür yerde olması zorunluluğu ve boyanan, zımparalanan yüzeylere uygulanamaması eksikliği üretimin tamamını kontrol etmeyi engellemektedir. RFID etiketlerinin ise okuyucunun kapsama alanı içinde olmasının yeterli olması ve ürünlerin içine gizlenebilme imkanları sayesinde bu eksiklik giderilmiş olmaktadır.

KAMA-MES Platformunun yapısını özetlemek gerekirse: KAMA-MES Yazılımı üzerinden girilen sipariş emirleri doğrultusunda hangi tezgâhmakine üzerinde yapılacak işlemlerin bilgisi çıkarılır ve bu bilgi ürünler üzerine yerleştirilen RFID etiketler ile eşleştirilir. Her tezgâh-makine girişine, üretim alanında bulunan her oda girişine ve yükleme alanına yerleştirilen RFID okuyucular ile siparişe ait bütün ürünlerin üretim döngüsü takip edilir ve aynı zamanda beklenmedik durumlarda alarm ile bilgilendirme sağlanabilmektedir.

Ürünler, işlenmesi için tezgâhmakine girişine getirildiğinde, sisteme kayıtlı olan reçetesi tezgâh sistemine yüklenerek işlemi başlatacak seviyede hazır hale getirilir. Böylece operatör kaynaklı yanlış reçete seçiminin önüne otomatik olarak geçilmiş olur. Üretim sonunda ise ürünler yükleme alanında sevk için araçlara yüklenirken; yükleme yapılacak araca doğru ürünlerin tam ve eksiksiz şekilde yüklenmesi kontrol edilir.

Bütün bu parçalar RFID etiket ile takip edildiği için üretim alanında bir odada unutulan herhangi bir ürünün sistem üzerinde en son bulunduğu nokta anında görüntülenerek kolaylıkla tespit edilir. Böylece insan hatasından kaynaklı karışıklıklar giderilerek %100 doğru teslimat sağlanmış olacaktır. Kullanıcılar bu hizmet ile üretimde hangi safhada olduklarını kontrol edebiliyorken aynı anda birçok farklı müşterisine yönelik hazırladıkları ürünlerin karışıklığını önleyebileceklerdir. Karanlık Fabrika teorisinin uygulanmasının en önemli kazanımlarından birisi de verimliliğin artırılması ve maliyetlerin önemli oranda azaltılması olmuştur.

Karabudak Makine olarak Endüstri 4.0 ve Karanlık Fabrika teorilerini uygulama hedefimize yerleştirip, emin ve sağlam adımlarla ilerlemek için çalışmalarımıza büyük bir özveri ve motivasyonla devam ediyoruz. Hedefimizin bir diğer bileşeni olan ve orta vade planlarımızda yer alan yeni projemizi de yakın zamanda bir lansman yaparak paylaşacağız.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ