Kolektif Bir İşbirliği de Gerekiyor
Bilim ve teknolojinin sanayi ile buluşması ve böylesi önemli projelerin hayata geçirilmesi için, tek tek çabaların yanı sıra kolektif bir işbirliği de gerekiyor
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ’ı ziyaret ederek, kendisi ile 11 – 14 Haziran tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezinde yapılacak olan inovasyon zirvesi hakkında konuştuk. Kendisi böylesi yararlı bir çalışmayı yürükten desteklediğini ve gereken katkıları yapacağını ifade ederek şunları söyledi :
“Teknolojik atılımlar yaparak üretimde de çağı yakalamayı amaçlayan Türkiye, küresel rekabet gücünü artırabilmek amacıyla sanayide önemli bir teknoloji hamlesi başlatarak tüm sektörlerde dijital dönüşüm sürecine odaklanıyor.
Bir süredir küresel ticarette yeni bir dönem başlatan dijital teknoloji, ülkemizde de uygulanmasıyla birlikte KOBİ’lerin üretim maliyetlerini de önemli ölçüde azaltarak teknolojik verimliliği artıracak. Diğer sektörlerin yanı sıra, İnegöl ilçesindeki mazisi oldukça eski olan mobilya ve ahşap endüstrimiz de bu gelişimden payını alarak, önemli yatırımlar yapmaya başladı.
Sektörde hep ilkleri başarmış olan ve birçok ili geride bırakarak ihracat fazlası vermekte olan İnegöl’de, hali hazırda irili ufaklı yaklaşık 2 bin mobilya fabrikası bulunmakta ve 1.5 – 2 milyar dolar ticaret hacmi ile dünyanın dört bir yanına ihracat yapmaktadır.
1.5 milyar dolar ticaret hacmi ile, 700’ün üzerinde firma ile yaklaşık 140 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Bu gelişmeler elbette kolay olmuyor. Firmaların her şeyden önce çağı yakalayacak bir vizyona sahip olmaları ve bu doğrultuda önlerine somut hedefler koymaları gerekiyor.
Türk mobilya ve ahşap sanayinde faaliyet gösteren firmalarımız da, fedakarlıklar yaparak tasarım, Ar-Ge ve üretimin modernizasyonu için yatırımlar yapıyor, teknoloji ve know how transferleri yaparak üretim süreçlerini baştan sona yenilemeye ve dijitalleşmeye yöneliyorlar.
Tek başına bilim ve teknolojinin sanayi ile buluşması bile çok önemli ve gerekli bir adımdır. Böylesi önemli projelerin hayata geçirilme hamlelerinin başarılı olabilmesi için de, tek tek çabaların yanı sıra kolektif bir işbirliği gerekiyor. Bu anlamda herkesin taşın altına elini sokması gerekir. Devlet olarak önemli stratejik planlamalar yapılmış ve çeşitli teknoloji hamleleri yürürlüğe sokulmuştur. Ayrıca çeşitli kollardan sanayi ve üretime katkıda bulunacak destek programları da yürürlüktedir.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma ve markalaşma seviyelerinin ve ekonomideki paylarının arttırılmasına, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapılan bu çalışmalar çerçevesinde, biz de İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak her türlü desteği vermekteyiz, vermeye de devam edeceğiz.
İşte bu çerçevede, Bursa ve İnegöl’den de pek çok firmanın içerisinde yer aldığı Tüm Ağaç İşleme Makinecileri Derneği TAMDER tarafından gerçekleştirilmekte olan 1. Mobilya Üretiminde İnovasyon ve Akıllı Üretim Sistemleri Zirvesini gerek şahsım, gerekse de odamız olarak oldukça önemsiyor ve destekliyoruz. Konuya ilişkin elimizden gelen her türlü tanıtım ve lojistik destekleri de vermeye hazırız.
Firmalarımızı, sektörümüzü, ekonomimizi ve ülkemizi ileri götürecek böylesine etkinliklerin sayısının artmasını diler, başarılı bir zirve geçirmenizi dilerim.”
İTSO BAŞKANI YAVUZ UĞURDAĞ