Site Rengi

18.03.2024 - Mobilya Üretiminde İnovasyon ve Akıllı Üretim Sistemleri Zirvesi
Woodmach

Teknolojiye Yatırım Pandemide de Hız Kesmiyor

Tüm dünyada pandemi çalkantısına rağmen küresel girişim yatırımları yılın ilk yarısında 129 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de 2 milyar doları aşan satış anlaşması ve ilk 6 ayda 50 milyon dolara ulaşan yatırım gerçekleşti

 

Etkileri devam eden pandemi çalkantısına rağmen, 2020’nin ikinci çeyreği küresel girişim sermayesinin beklediği kadar kötü geçmedi. Önceki yıllara göre küresel ölçekte girişim sermayesi yatırımlarında azalma olsa da Türkiye‘de yaşanan artış dikkat çekti. 

KÜRESEL GİRİŞİM YATIRIMLARINDA, YILIN İLK YARISINDAKİ GERİLEME %7’Yİ GEÇMEDİ

İnternet ve teknoloji şirketlerinin listelendiği ve binlerce farklı şirket ve kişi hakkında detaylı profilleri elinde bulunduran Crunchbase’in verilerine göre 2020 yılı için toplam küresel girişim yatırımları yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 gerileyerek 129 milyar dolar oldu. Söz konusu rakam, girişim destekli şirketlerde tohum, girişim, kurumsal girişim ve özel sermaye turlarından tüm finansman aşamalarını içeriyor. 


TÜRKİYE’DE RAKAMLAR POZİTİF


Küresel ölçekte rakamlar negatif seyrederken Türkiye’de ilk kez bir girişim 1.8 milyar dolarlık değerlemeyle alıcı buldu. Zynga’nın bu hamlesi ülkemizin ilk milyar dolarlık girişimi olarak tarihe geçti. Startups.watch rakamlarına göre Türkiye’de yılın ilk yarısında toplam girişim yatırımları ise 49 milyon doları buldu. 

Kargaşaya ve birçok yeni şirket için revize edilen finansman planlarına rağmen, fonlarda pek hareket olmadı. Özellikle biyoteknolojiye yönelik fonlar artarken, ulaşım ve gayrimenkule yönelik fonlarda azalma oldu. 

İKİNCİ ÇEYREK DAHA HAREKETLİ OLDU

2020 ikinci çeyreğinin ise pandemiye rağmen hareketli geçtiğini söylemek mümkün. İkinci çeyrekte 28 girişim, 29 milyon dolar yatırım almayı başardı. Bir önceki çeyrekte ise 30 girişim 20 milyon dolar yatırım almıştı. Bu da pandemiye rağmen yüzde 44’lük bir artış olduğu anlamına geliyor. Yılın ilk yarısında yapılan yatırımların yüzde 78’i 1 milyon dolar ve altında gerçekleşti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ