Dijital Türkiye Yol Haritası
İSTANBUL Aydın Üniversitesi Endüstri 4.0 Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cem Savaş Aydın, Türkiye’nin Endüstri 4.0 ile sanayide dijital dönüşüm trendini yakalayabilmesi adına ilk girişimin Dijital Dönüşüm Platformu’nun kurulması olduğunu söyleyerek ülkenin sanayide dijital dönüşüm konusunda önümüzdeki 10 yıl içerisinde izleyeceği adımları içeren, “Dijital Türkiye Yol Haritası” isimli raporun hazırlandığını söyledi ve şöyle devam etti:
YOL HARİTASININ 6 BİLEŞENİ
“Yol haritasının ilk iki yılı kısa vadede gerçekleştirilecek eylemleri ve somut adımları içermektedir. Yol haritasının orta vadeli vizyonu Türkiye’nin dijitalleşme konusundaki açığını kapatması olarak belirlenmişken, uzun vadede ise (6-10 yıl) Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde belirli sektör ve teknolojilerde bölgesel veya küresel lider olması amaçlanmaktadır. Dijital dönüşüm yol haritası altı bileşenden oluşuyor; İnsan, teknoloji, altyapı, tedarikçiler, kullanıcılar ve yönetişim.
ÜNİVERSİTELER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Türkiye’nin Endüstri 4.0’a geçişinde üniversitelerin sağlayacağı desteğin önemini vurgulayan Aydın “Merkezimizde şu anda Almanya’nın eğitim ve sağlık ile ekonomi ve enerji bakanlıkları bünyesinde oluşturulmuş Endüstri 4.0 platformu ve bu platforma bağlı çalışma gruplarının üzerinde çalıştığı Referans Mimarisi Model Altyapısı ve Endüstri 4.0 Bileşen Modeline benzer modellerin Türkiye için hazırlanmasına dair çalışmalar sürdürülmekte. Endüstri 4.0’a geçiş aşamasında Türkiye’ye özgü referans modelleri geliştirilmesinin, teknolojik gereksinimlerin sınıflandırılması, geliştirilmesi ve şirketler tarafından adapte edilmesi açısından faydalı olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.