Dijital teknolojilerin yaygınlaşması ile ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki var
T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç Türkiye’nin teknoloji hamlelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dünya Bankası verileri kullanılarak yapılan ülkeler arası karşılaştırmalarda dijital teknolojilerin yaygınlaşması ile ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki olduğunu söyleyen Koç, 2018 yılının en değerli 100 markasının ilk 10 sırasında, neredeyse hepsinin teknoloji odaklı şirketler olduğuna dikkat çekti.
İnternet veri akışının her geçen gün arttığını ifade eden Koç, 2019 Yılı Dijital Ekonomi Raporu verileri üzerinden değerlendirmede bulundu. Global Internet Protocol (IP) üzerinden, 1992 yılında saniyede kişi başına yaklaşık 100 GB veri taşınırken, 2017 yılında 46.600 GB›a yükseldiğini ve 2022 yılında ise saniyede 150.700 GB olması beklendiğini dile getirdi.
Koç, büyük veri ve analitik alanındaki yatırımların artmasının, veri mimarisinin önemini ortaya çıkardığını söyledi. Bu bağlamda Ulusal Veri Sözlüğünün önemine değinerek, kurumsal veri mimarisi çalışmalarının başlatıldığını, kamunun sahip olduğu verinin Yapay Zekâ algoritmaları ile işlendiğini dile getirdi.
Geleceğin, teknolojileri en iyi kullanan, anlayan ve geliştirenler ile kurulacağını söyleyen Koç, içinde bulunduğumuz çağda güçlü ekonomi için güçlü teknolojilere sahip olmamız gerektiğini belirtti.